Blog Nasıl Yazılır: Bilmeniz GEREKEN 5 Şey

blog nasıl yazılır

“NakitNinja’nın temel hedefi okurlarının finansal yaşamını iyileştirmektir. Aynı vizyonu paylaşan diğer şirketlerle ortaklıklar yürütüyoruz. Bu yazıdaki bazı bağlantılar ortaklarımıza ait olabilir. Bizler bu şekilde kazanç sağlıyoruz.”

İnsanlar neden blog yazmaya başlar? Web sitenize veya Facebook sayfanıza dikkat çekmek yeterli değil mi? Aslında nasıl blog yazılır konusunda ilk öğrenmeniz gereken, blog yazarlığının işiniz/hobiniz ve satışlarınız hakkında günlük tutmak demek olmadığıdır.

Blog aslında, siz ve ürününüz/hizmetiniz hakkında farkındalık yaratan bir trafik sağlama aracı demektir. Bir blog yetkinliğinizi kanıtlayarak hedef kitlenizin güvenini kazanmanıza yardımcı olur. Güven kazanmak için sanal vitrinler veya ‘banner’ reklamlar yeterli olmaz. Bugünlerde bir profesyonel olduğunuzu kanıtlamak ve insanların işinizle ilgili önemli konular hakkında konuşmasını sağlamak için bir ‘platforma’ ihtiyacınız var.

Bu yazıda, nasıl blog yazılır konusunu ele alacak, trafiğinizi artıracak ve nasıl internetteki varlığınızı sağlamlaştıracak bir dizi blog yazısı oluşturacağınızı anlatacağız. Satışlarınızı artırıp para kazanmanızın yolu, işte bu yetkinliğiniz olacak!

Nasıl Blog Yazısı Yazılır: Akılda Tutacağınız 5 Adım

Blog yazmak, özellikle de bazı yazarların büyük şirketler adına blog yazarak milyonlar kazandığı düşünülürse, harika bir kazanç kaynağıdır.

Sosyal medyada dergi yazılarına, blog yazılarına ve videolara ait bağlantılar paylaşılıyor. Bu yüzden amacınız sosyal medyayı kullanarak ilgi yaratmak ve ardından blogunuza trafik yaratmak olacak.

Affiliatemarketingsistemi’ne göre blog yazısı yazmanın püf noktası, blogunuzu önceden planlamak için bir konuya odaklanmak ve bir taslak hazırlamaktır. Blog yazılarınızın konu ve ‘temasını’ bilmek, okurlarınızın ilgisini canlı tutacak daha kaliteli yazılar için araştırma, bilgi kontrolü ve düzenli bir taslak yaratmanıza olanak tanır.

Uzmanlar kaliteli içeriğin yanı sıra başlığa dikkat edilmesini, bilgilendirici ve etkili başlıklar kullanılmasını öneriyor. Blog yazınızı ayrıca görsellerle de zenginleştirmelisiniz.

blog yazısı nasıl yazılır

Başarılı olmanız için size daha detaylı bilgiler vereceğiz. Blog yazısı yazmayı planlarken yanınıza alacağınız beş önemli bilgi şöyle:

1. Okuyarak ve dinleyerek blog yazısı fikri edinin

1. Okuyarak ve dinleyerek blog yazısı fikri edinin

Nasıl blog yazılır konusunda aklınıza gelen ilk soru, fikirleri nereden bulacağınız olabilir. Sadece bir ürün veya hizmet satıyorsanız, sizce konu sıkıntısı çekmeye erkenden başlamanız olasılığı yok mu? Doğal olarak, iyi yazmanın kurallarından biri, blog yazdığınız konuya ilgi duymaktır.

Konunuza fazla heves duymuyorsanız, bu durum yazdıklarınıza yansıyacaktır. ‘Kendiliğinden’ blog yazmak, çok daha ilginç bir blog ortaya çıkarır. Doğal olarak yazdığınızda daha çok araştırarak, daha çok tutkuyla ve yazdığınız alana daha fazla heyecan duyarak yazmış olursunuz.

Bunun yanı sıra sıkıcı konulardan kaçınmak yerinde olur. Artık ‘kabak tadı veren’ ve okuyucu için değeri kalmamış ‘ortak akıl’ konulu yazılardan kaçının. Sadece sizin için önemli konularda yazın ve okuyucularınızın heyecanınızı hissetmesine izin verin.

Hassas bir konuya değinmek ve tıklanmak istiyorsanız bulunduğunuz pazarı, rakiplerinizi ve okurlarınızı incelemeyi unutmayın.

Yazı yazmak ve başlık atmak konusunda sezgileriniz iyi olabilir (eğer öyleyse ne mutlu size!) ama daha önce yapılmış işleri denemeyi ve geliştirmeyi de göz ardı etmeyin.

Yeni blog fikirleri ararken şunları gözden geçirin:

Anahtar Kelime Aracı gibi sitelerde hangi anahtar kelimelerin popüler olduğunu

Anahtar Kelime Aracı gibi sitelerde hangi anahtar kelimelerin popüler olduğunu

Sektörünüz, hobiniz veya ilgi alanınızdaki en son haberleri

Sektörünüz, hobiniz veya ilgi alanınızdaki en son haberleri

Rakiplerinizin blog yazılarının konularını

Rakiplerinizin blog yazılarının konularını

Okurlarınızın veya potansiyel müşterilerinizin nelerden konuştuğunu

Okurlarınızın veya potansiyel müşterilerinizin nelerden konuştuğunu

Gelecekte kullanmak üzere fikirlerinizi not edin ve gelecekte tekrar incelemeye değecek konuların hangileri olduğunu görmek için blog trafiğinizi inceleyin. Aldığınız trafiğe bağlı olarak blogunuzdan para kazanabilirsiniz. Nasıl bedava blog açılır ve blogdan nasıl para kazanılır konusunda daha fazlasını öğrenmek için ilgili yazılarımızı okuyabilirsiniz.

2. İlk blog yazınızın taslağını oluşturun

2. İlk blog yazınızın taslağını oluşturun

örnek blog yazısı anahattı

Blog yazmayı öğrenirken düzenli, takibi kolay ve mantıksal bir biçimde kurgulanmış bir blog planlamak en iyisidir. Fazlasıyla doğaçlama yapmanın veya konuyu dağıtmanın size bir faydası olmaz. Takipçileriniz konu hakkında bilgisiz olduğunuzu ve iyi bir blog yazarı olmadığınızı düşünebilir.

Blog yazmadan önce bir taslak oluşturmak, düşüncelerinizi düzenlemek açısından faydalıdır. Blog yazısı taslağı hazırlamak ve nasıl blog yazılacağını öğrenmek aynı zamanda yapacağınız araştırmanın hacmini küçültmek, ana noktalarınızı belirleyip öne çıkarmak, ikincil önemdeki noktaları elemek ve okuyucuya hatırlayacakları bazı önemli ‘hazır’ bilgiler vermek demektir.

blog yazısı örnekleri

Taslak oluştururken ve daha kaliteli blog yazısı yazmanın kurallarını öğrenirken, değinilecek konular için ‘bölümler’ yaratmak önemlidir. Serbest fikir akışı içinden değineceğiniz birkaç büyük noktayı ayırıp bir ana konuyu vurgulayacak destek bilgilerle başlıklar açın. Örneğin, detaylı bir blogun dört veya beş büyük yazı bölümü olabilir.

Ana noktalara dikkat çeken destek bilgiler kanıtlanabilir olması ve hafife alınmamaları için araştırılmalı, mümkün oldukça araştırma raporlarına ve doğrulanmış bilgilere bağlantı vermelidir.

Bir kitleyi sorular sormaya ve cevaplar aramaya veya bir konuda kanıtlar bulmaya yönlendirdiğinizde sizi takip etmelerini sağlamanız gerekir. Yazdığınız konuyu kanıtlamanız ve ardından ‘esas noktayı’ vurgulamanız, tutarlı bir sav ve iyi bir blog yaratmanın parçalarıdır.

Girişimci blog’da sıralanmış blog yazısı örneklerini ele alalım. Bu blog yazısı türlerinin bazılarının okuru bir şeye inandırmak ve sonra eyleme geçirmek üzere nasıl düzenlendiğine dikkat edin:

Esas konuyla ilgili bir hikâye anlatın
Esas konuyla ilgili bir hikâye anlatın
Okuru bu tartışmaya dâhil edin
Okuru bu tartışmaya dâhil edin
Hikâyenin merkezindeki sorunu belirleyin
Hikâyenin merkezindeki sorunu belirleyin
Çözüme adım adım değinin
Çözüme adım adım değinin
Esas noktaları içeren bir özet ve ürün tanıtımı sonunda harekete geçirici bir mesaj ekleyin.
Esas noktaları içeren bir özet ve ürün tanıtımı sonunda harekete geçirici bir mesaj ekleyin.

Bu taslak, satışları artırdığı ve dürtüsel satın almaları teşvik ettiği için pazarlamacılar tarafından sıklıkla kullanılıyor! 

3. Okurlarınızın daha fazlasını istemesini sağlayın

3. Okurlarınızın daha fazlasını istemesini sağlayın

Blog yazınız ne uzunlukta olmalı?  Genellikle bu sorunun cevabı, yazarın söylemek istediklerini kanıtlamaya yetecek kadar uzun olsa da sosyal medya kuralları hızlı bir şekilde değiştiriyor. İnsanlar artık eskiden olduğu gibi uzun yazıları okumuyor ve özellikle siteden ayrılmaları gerekiyorsa kısa blog yazılarını tercih ediyorlar.

Blog Danışmanı tarafından derlenen yazıya göre çoğu blog yazarı 300-500 kelimelik bir yazının yeterli olduğunu düşünüyor fakat WordPress istatistiklerine göre başarılı bir blog yazısı ortalama 2500 kelimeden oluşuyor.

Buradan çıkaracağımız sonuç; kelime sayısı açısından bir blog yazısı 3000 kelimenin üstüne çıktığında, son derece teknik, detaylı veya çok belirli bir kitle için yazıyor olmadığınız sürece fazla uzundur.

Kitlenizi aşırı bilgiyle yorma riskini almaktansa detaylı bir blog yazısını, aynı tartışmanın devamı birkaç blog yazısı halinde yayınlamayı deneyin.

Ayrıca yazıları bir dizi olarak birbirleriyle bağlantılandırmak, izleyicinin kendi hızında ve tartışmanın hiçbir bölümünü kaçırmadan okuyabilmesi açısından da iyi bir fikirdir.

Yazınızın iskeletini ve taslağınızı gözden geçirip düzenlemek de sürecin önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu sayede yazınızı ikinci kez okuduktan sonra değiştirilmesi gereken ifadeleri veya yapılması gereken düzenlemeleri fark edebilirsiniz.

Yazınızı bir veya iki defa daha okumadan yayınlamaktan kaçının.

4. SATAN blog yazısı yazmak

4. SATAN blog yazısı yazmak

blog yazısı nasıl yazılır

yaradığıdır. Blog yazısı nasıl yazılır konusunu öğrenirken dikkat edilecek unsurlar neyin tıklandığı ve neyin yorum aldığıdır.

Araştırmalara göre okurların yüzde 80’i başlıkları okurken sadece yüzde 20’si yazının geri kalanını okuyor. Bu veri, hikâyeyi başlıkla ‘satmanın’ büyük öneminin altını çiziyor. Bunun anlamı sadece şaşırtan bir başlık atmak değil aynı zamanda başlığın vaad ettiği her şeyi sunmak demektir. Tıklama kandırmacası yok!

5. Okurunuz sadece öğrenmesin, aynı zamanda hissetsin

5. Okurunuz sadece öğrenmesin, aynı zamanda hissetsin

Gazetelerdeki gibi vurucu başlıklar size doğal gelmiyorsa blogunuzu akla değil daha çok duyulara hitap eden bir deneyim olarak ele alabilirsiniz.

Takipçilerinizin ‘hislerini’, gördükleri görsellere, duydukları seslere ve bir şeyin kokusu ve tadı gibi detaylara odaklanarak harekete geçirin. Bunlar, insanların dikkatini çeken ‘insanî’ detaylardır.

Blog nasıl yazılır, öğrenmek istiyorsanız, kendinizi okurun yerine koyup bu blogu okuyarak ne bilmek istediklerini VE ne hissetmek istediklerini bulmaya çalışın. Hangi hislerinin harekete geçmesini istiyorlar?

Başlıkta veya özet metinde (başlıktan sonra gelen ve italik ile yazılan metin) fazla açıklama yapmak daha az tatmin edici ve daha başarısız bir uygulamadır.

Neden…?

ilk blog yazısı

Çünkü okur bütün hikâyeyi birkaç kelimede öğrenmek değil tavlanmak ister! Okuma deneyimlerini duygulara odaklanarak artırın ve daha fazla trafik sağlayın!

Gördüğünüz gibi blog yazısı yazmak, yazı yazma sanatını ve aynı zamanda takipçilerinizi cezbetme sanatını öğrenmeyi gerektiriyor. Okurlarınızı araştırın ve hangi duygusal ipuçlarına tepki verdiklerini bulmaya çalışın. Bu unsur sadece öğreten veya bilgilendiren değil aynı zamanda ele geçiren, daha kaliteli bir blog yaratmak için kullanılabilir! 

Bu sayede okurlarınızın bir şeyler hissetmelerini ve sizi tekrar ziyaret etmek istemelerini sağlayabilirsiniz. İnsanların neden tekrar ziyaret ettiğinin basit cevabı nedir? Daha çok blog yazısı değil daha çok deneyim!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top