- Chris R.
- No Comments
- Yayınlanan: Ekim 22, 2019
- Değiştirilmiş: Temmuz 15, 2020
“NakitNinja’nın temel hedefi okurlarının finansal yaşamını iyileştirmektir. Aynı vizyonu paylaşan diğer şirketlerle ortaklıklar yürütüyoruz. Bu yazıdaki bazı bağlantılar ortaklarımıza ait olabilir. Bizler bu şekilde kazanç sağlıyoruz.”
Hayatlarını, uzmanlıklarını ve deneyimlerini ortaya koymak için binlerce kişinin kullandığı bir şey var: Ücretsiz blog! Küçük internet günlüklerinden tam donanımlı kanaat önderlerine, bloglar pek çok kişinin internette seslerini duyurabilmek ve bazılarının ek gelir kazanmak için yolu oldu.
Eğer bir blog yazmaya başlamak istiyorsanız tek kuruş ödemeniz de gerekmiyor. Kendi blogunuzu oluşturmakla ilgileniyorsanız size en iyi üç seçenekten bahsedeceğiz (Wix, Medium ve WordPress). Okumaya devam edin. İşte, ücretsiz blog oluşturmanın yolları!
Ücretsiz Bir Blog Oluşturmak için 6 Kolay Adım
Ücretsiz blog oluşturmayı öğrenme sürecinde atacağınız altı adım var. Bunlar:

1. Blogunuzun ismine ve üstünde konuşacağınız konuya karar verin. Blogunuzun temelini oluşturacakları için, GERÇEKTEN sevdiğiniz bir isim ve konu olsun!

2. Çevrimiçi blogunuzu oluşturun. İnsanların gelip görebilmeleri için blogunuzu kaydetmeniz gerekiyor! Bu rehberin ilerleyen bölümlerinde, bunu ücretsiz olarak nasıl yapacağınızı göstereceğiz.

3. Blogunuzu kişiselleştirin ve düzenleyin. Okurlarınıza mesajınızı iyi bir şekilde vermesi için blogunuzun nasıl görüneceğine karar vermeniz gerekecek. Ayrıca gurur duyduğunuz bir blog sahibi olmak güzeldir.

4. İlk blog yayınınızı oluşturun. Blogunuzu oluşturduktan sonra sıra yazmaya ve insanların ziyaret edebileceği bir içerik oluşturmaya geliyor.

5. Blogunuzun reklamını ve pazarlamasını yapın. Her gün BİNLERCE blog yazısı yayınlanıyor. İnsanların kim olduğunuzu bilmeleri için blogunuzun keşfedilmesini sağlayacak pazarlama ve reklam yöntemlerini öğrenmeniz gerekecek.

6. Blogunuzdan para kazanın. Blogunuzun kişisel veya sadece eğlence amaçlı kalmasını istiyor da olabileceğiniz için bu bir seçenektir. Yine de işlerinden ayrılıp tam zamanlı blog yazarak para kazanan pek çok kişi var. Eğer siz de bu kişilerden biri olmakla ilgileniyorsanız, bunun için kapsamlı bir rehberimiz var: Blog’dan para kazanmak.
Blog yazmak, NakitNinja’da ele aldığımız internetten para kazanma yöntemleri arasında en eğlenceli ve keyifli ek gelir yöntemlerinden biri. Gördüğünüz gibi ücretsiz bir blog oluşturmayı öğrenirken web sitesi yaratmak için HTML kodlamayı bilmek zorunda olduğumuz günlerden beri çok yol katettik…
Ücretsiz Bir Blog Oluşturmak için 3 Seçenek...
Ücretsiz bir blog nasıl oluşturulur, öğrenmek mi istiyorsunuz? Evden para kazanmak üzere başlangıç yapabilmenizi sağlayacak (ilgilendiğiniz bu değilse sadece eğlence amaçlı da blog oluşturabilirsiniz!), ücretsiz web sitesi ve blog yer sağlayıcılığı hizmeti veren çeşitli siteler var. Size en iyisini göstermek için ne geliştirmek istediğinize bağlı olarak kullanabileceğiniz üç çok iyi ve çok farklı ücretsiz blog sitesini inceleyeceğiz.
Blog websiteler yer sağlayıcılıktan geniş tema, tasarım, eklenti gibi seçenekler sunuyor. Nasıl ücretsiz blog oluşturacağınızı öğrenme aşamasında pek çoğunun ücretsiz özellikleri olduğunu ama daha fazla ziyaretçi almak için gelişmiş araçları olan daha ciddi bir web sitesi yapmak istiyorsanız ücretli seçenekler de olduğunu göreceksiniz.
Çoğu blog web sitesinin tasarım, yazı, kişiselleştirme veya odaklanmak istediğiniz alanlara göre özelleştirilmiş seçenekleri bulunuyor.
Size üç farklı yer sağlayıcıyla nasıl ücretsiz blog oluşturacağınızı göstereceğiz:
Bu seçeneklerin hepsi, ücretsiz blog oluşturmayı öğrenmek için harika olmakla birlikte ücretli ve ücretsiz seçenekleri oldukça geniştir.
Wix ile Ücretsiz Bir Blog Nasıl Oluşturulur
Wix, kendisini sadece HTML5 ile sürükle-bırak kullanan bir web sitesi oluşturma platformu olarak tanıtan çok kolay bir blog ve web sitesi yer sağlayıcısıdır. HTML5’in ne olduğunu bilmiyorsanız sorun yok. Esas olarak, hızlı ve kolay bir şekilde bir blog tasarlamak istiyorsanız, Wix size bunları sağlayacak.
Wix’te ücretsiz hesap açarsanız 500 MB depolama ve GB bant genişliğine sahip olacaksınız. Eğer ücretsiz blog oluşturmak konusunu öğrenme aşamasındaysanız bu miktar size yeterli olacaktır.
Wix ile blog oluşturmak için yapmanız gerekenler şunlar:

1. Wix’te bir hesap açın ve ‘Hemen Başla’ butonuna tıklayın



2. Wix ile blogunuzu yaratmaya başlamak için ‘Yaratmaya Başla’ seçeneğini tıklayın


3. Bir tema seçin
Wix’in ücret ödemeden seçebileceğiniz geniş bir tema seçkisi var. Ancak ücretsiz blog oluşturmayı yeni öğreniyorsanız, bitirdikten sonra değiştirmenize olanak tanımadığı için seveceğiniz bir tema seçmeye zaman ayırın.
Ekranınızda bir ‘pop up’ penceresi açılacak (pop up engelleyicinizi devre dışı bırakın) ve şunlar gibi temel unsurları ekleyip düzenleyebileceksiniz:
- Başlık
- Altbaşlık metni
- Arka plan rengi
- Sayfa Ekleme/Silme
Wix’in otomatik kaydet özelliği olmadığı için buradan sonra elle kaydetmeniz gerekecek.

4. Sitenize bir isim verin!
Wix ile ücretsiz blog oluştururken URL’niz şöyle görünecek: www.wix.com/kullanıcıadınız/siteadı. Eğer www.burayaadınızgelecek.com gibi kendi alan adınızı almak isterseniz, kişiye özel alan adı için Wix belirli bir ücret talep edecektir.

5. Yayınlayın!
Önceki bütün adımları tamamladığınızda ‘Yayınla’ seçeneğine tıklayın ve Wix ile başarılı bir şekilde ücretsiz bir blog yayınlayın!
Wix, ücretsiz bir blog nasıl oluşturulur konusunda yeni başlayanlar ve öğrenme aşamasındakiler için harika bir seçenek is a great option for anyone who is just getting started and learning how to create a blog for free.
Özelleştirme seçenekleri sayılarının çokluğuna rağmen karmaşık değil ve yine de ilk blogunuz veya web siteniz için güzel, şık ve profesyonel görünen tasarımlar yaratabiliyor.
Medium ile Ücretsiz Bir Blog Nasıl Oluşturulur
Daha çok yazarlıkla ilgileniyor ve daha klasik ve ayrıntılı yazılar yazmak istiyorsanız, Medium size göre. Wix’in aksine Medium, yazar hissi veren minimal tarz ve beyaz boşluklarıyla sınırlı biçim özelliklerine sahip bir ücretsiz blog platformu.
Yine de, ücretsiz blog oluşturmayı öğrenirken, Medium’u interaktif bir blog yapan farklı özellikleri olduğunu keşfedeceksiniz. Medium, Twitter’ın kurucuları tarafından yaratıldı. Dolayısıyla, Twitter’ın bazı özelliklerine benzer özellikler taşıyor. Medium hesabınızla diğer blogger’ları takip edebilir, yayınları keşfedebilir ve yayınları üzerinden yazarlarla etkileşime geçebilirsiniz. Medium kullanıcıları ayrıca yayınları tavsiye edebilir, paylaşabilir, favorilerine ekleyebilir ve öne çıkarabilirler.
Sundukları açısından Medium ile ücretsiz blog oluşturmak, minimalist ve içerik ağırlıklı bir blog yaratmak için çok uygundur. Ama yaratıcı tasarım unsurları ve web sitesi seçeneği olan ücretsiz bir blog istiyorsanız, en iyi seçenek olmayabilir.
Medium ile başlamak için:

1. ‘Giriş Yap/Kayıt Ol’ seçeneğini tıklayın


Medium hesabınızı Facebook, Twitter, Google veyaE-postanıza bağlayabilirsiniz. Takipçi edinmek ve yayınlarınızı diğer platformlarda da paylaşmak istiyorsanız sosyal medya hesaplarınızı bağlamak, sıfırdan başlamak yerine mevcut bağlantılarınızdan yararlanmanızı sağlar.

2. URL’nizi seçin


Medium alan adı sağlayıcınız olduğu için URL’niz şöyle görünecek: medium.com/@Adınız Tercih ettiğiniz URL’ye göre kişiselleştirebilirsiniz.

3. Profil resminizi ve 160 karakterlik biyografinizi ekleyin



Bunları tamamladıktan sonra Medium ile ücretsiz bir blog nasıl oluşturulur konusunu başarıyla öğrenmiş olacaksınız!
Medium’un birkaç blog özelliği:
Medium ile yeni bir yayın yaratmak, ücretsiz blog oluşturmaya yeni başlayanlar için anlaşılması ve kullanması kolay bir işlem: Blogunuzun belirgin başlıklar ve gerek duymanız halinde kullanmanız üzere stil ayırıcılarıyla temiz görünmesi için biçimlendirme seçenekleri sunuyor. Ancak belirli yazı tipleri bulunmadığı için blogunuzu Comic Sans ile yazmak istiyorsanız şansınıza küsün.
Medium ile bu da kolay. Hikâyenize yükleyeceğiniz dosyayı kopyalayıp yapıştırın ve dosyalarınızdan seçin. Medium size dört farklı ebat seçeneği verecek ve nasıl düzenleyeceğinize de siz karar verebileceksiniz.
Hikâyenizi paylaşmadan önce birkaç görüş almak isteyen biriyseniz taslağınızı paylaşabilirsiniz! İşlerinize bakan herkes katkıda bulabilir hatta size göz önünde bulundurmanız için notlar bırakabilirler Hazır olduğunuzda yayınla seçeneğini tıklayın, hikâyeniz Medium’da yayınlansın!
Medium’un güzel özelliklerinden biri, yayınlarınızın son 30 gündeki performansını görmek için ‘İstatistikler’ sayfasının bulunması. Burada işlerinizi kimin tavsiye ettiğini, paylaştığını, yorum bıraktığını veya favorilerine eklediğini görebilirsiniz. Kullanmanız gereken harika bir veri aracı!
WordPress ile Ücretsiz Bir Blog Nasıl Oluşturulur
WordPress, özellikle ücretsiz blog oluşturmak söz konusu olduğunda bugün en büyük ve en popüler blog ve web sitesi platformlarından biri. Blog yaratmak konusunda yeni olanlar ve hatta büyük şirketler bile, kişisel blogları ve profesyonel web siteleri için yer sağlayıcı olarak WordPress kullanıyor.
WordPress’i diğer yer sağlayıcı web sitelerinden ayıran, yeni başlayanlar için kullanımının kolay olması. Ücretsiz bir blog nasıl oluşturulur konusunu yeni öğrenirken yaratıcılık açısından tam kontrol isteyen herkes, WordPress’te aradığını bulabilir. Blogunuzu daha profesyonel hale getirmeye hazır olduğunuzda mevcut web sitenize entegre etmeniz de kolay.
WordPress ile Başlamak

1. Hesabınızı Oluşturun
Adınız ve e-posta adresiniz gibi genel bilgilerinizi vermeniz istenecek.

2. Ek araçlar ve ekstralar
Hesap oluşturma işlemini tamamladıktan sonra WordPress blogunuz için ekstra araçlar ve eklentiler isteyip istemediğinizi soracak.
Bunların bazıları ücretsizken bazıları belli bir ücret gerektiriyor. Henüz ücretsiz bir blog nasıl oluşturulur konusunda yeniyseniz ek araçlar satın almak için blogunuz ve neye ihtiyacınız olduğu konusunda kendinizden emin olana kadar beklemenizi tavsiye ederiz. Araçlarınızı seçtikten sonra satın alma işleminizi ve hesap kurulumunuzu tamamlayabilirsiniz.
Blogunuzu Oluşturun
Hesabınızı oluşturduktan sonra sıra blogunuza geldi.
WordPress bir tema seçmenizi isteyerek başlayacak. WordPress tarafından sunulan çeşitli ücretsiz tasarımdan birini seçebilir veya kendinizinkini yapabilirsiniz. Burada ayrıca yeni blogunuzun istediğiniz gibi görünmesi için renk ve arkaplan görsellerini de seçebiliyorsunuz.
Burada blogunuza sayfa ve yayın ekleyebiliyorsunuz. Blogunuzu geliştirirken bu kısmı düzenli olarak güncelleyeceksiniz. Ancak sayfalar ve yayınların iki farklı şey olduğunu unutmayın:
Sayfalar:
Değişmeyen veya güncellenmeyen sabit sayfalar. Blogunuzun yapısını oluşturmaya yarayan ana sayfanız veya genel bilgileri içeren sayfalar bunlar arasındadır.
Yayınlar:
Son yayın ilk sırada gözükmek üzere düzenli olarak güncellenirler. Bu kısım blogunuz, paylaşmak istediğiniz herhangi bir yeni fotoğraf veya yayın olacak.
Blogun amacı içerik eklemek olduğuna göre içerik tasarımızın zevkinize göre olmasına önem verin. Ücretsiz blog oluşturmayı öğrenirken, WordPress’in metin düzenleme araçlarını kullanarak içeriğe kolaylıkla biçim verebilirsiniz. Ayrıca görsellerinizin veya videolarınızın blogunuzda fazla büyük veya küçük görünmemesi için boyutlarına dikkat edin.
Gözden kaçan ama ele alınması gereken diğer birkaç özellik de başlıklar, gezinti ve yorumlar:
Başlıklar:
Bunlar özellikle sayfa navigasyonunuzu oluştururken sabit sayfalarınız için gereklidir. Ana sayfa, sayfa 1, sayfa 2, sayfa 3 gibi basit başlıklar kullanabileceğiniz gibi dilediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz. Ana sayfanıza kısa bir slogan eklemeyi de unutmayın! Bu slogan, blogunuzun ne hakkında olduğunun bir cümlelik özeti gibi olmalı.
Gezinti:
Bu kısım özellikle blogunuzda birden fazla sayfanız olacaksa önemlidir. This is especially important if you are going to have more than one page on your blog. Gezinti, blog ziyaretçilerinin görmek istedikleri sayfayı kolaylıkla seçmesi için menü çubuğunu nasıl düzenlemek istediğinizle ilgilidir. Blog tasarımınıza göre gezinti araçlarınız sayfanın üst kısmında bir yüzer bant, açılan menü ve hatta bir köşede açılır-kapanır bir buton olabilir.
Yorumlar Bölümü:
Blogunuzun okurlarla etkileşimli olmasını istiyorsanız bir yorumlar bölümü veya yorum kutusu ekleyebilirsiniz. Bu bir gereklilik değil ama bazen gözden kaçan bir özellik oluyor. Blogunuzun aynı zamanda bir soru-cevap bölümü olsun isterseniz, yorumlar kısmı etkili bir araç olabilir.
Burada karşınıza ücretli ve ücretsiz çok çeşitli eklentiler çıkacak. Eklentilerle formlar, fotoğraf galerileri, Flash (oyun eklemek istiyorsanız) ve daha fazlasını ekleyebilirsiniz. Sadık takipçiler edinmenize yardımcı olacak, e-posta pazarlamanızı ve e-posta listenizi geliştirmenize yarayan özellikler için sürükle – bırak seçenekleri bile bulacaksınız. Blogunuzun neler içermesini istediğiniz konusunda burada denemelerde bulunabilirsiniz.
Modaya odaklanmak istiyorsanız içeriğinizi daha iyi sergilemek için bir fotoğraf galerisi tasarımı seçebilirsiniz. Ya da bir oyun geliştiriciyseniz Flash eklentisi edinerek neyin işe yarayıp yaramadığını görmek için pazarı test edebilirsiniz. Temel olarak eklentiler, blogunuzu size özel hale getirmenin yoludur!
Son Düşünceler ve Öneriler
Ücretsiz bir blog nasıl oluşturulur sorusunun cevabını bulmak, herkes için deneysel ve eğlenceli olabilir. Blog ve web sitelerinin elle yazılan kodlarla yaratıldığı günlerden beri çok yol katettik ve artık internet yer sağlayıcıları sayesinde herkes dakikalar içinde, profesyonel görünümlü bir siteyi kolaylıkla oluşturabiliyor.
Bu yazıda üç en iyi ücretsiz blog sitesini inceledik ama internette daha pek çok başka yer sağlayıcı var. Ne yapmak istediğiniz tamamen size bağlı!
Yine de bir tavsiye vermemiz gerekirse, en güçlü blog ve web sitesi yer sağlayıcısının WordPress olduğunu söyleyebiliriz. Wix ve Medium da harika özelliklere sahip olsa da WordPress başlangıç aşamasındakilerden profesyonellere kadar herkese geniş bir gelişme alanı sağlıyor. WordPress’le ücretsiz blog oluşturmayı öğrendikten sonra ücretli eklentiler, kişiselleştirilmiş alan adları gibi daha birçok özellikle yeni bir seviyeye ilerleyebilirsiniz.
Not: Bir web sitesi nasıl yapılır rehberimizde WordPress’i nasıl kullanacağınıza dair tam kapsamlı yazımızı bulabilirsiniz.
Yine de ücretsiz blog oluşturmayı öğrenirken hangisinin size daha uygun olacağını görmek için farklı blog web siteleri deneyebilirsiniz! Dolayısıyla denemekten çekinmeyin, nelerden hoşlandığınızı bulun ve eğlenin! Blogunuz yayına başladıktan sonra sevdiğiniz (tutku ve kazanç iyi bir birleşimdir) içeriği üretirken para kazanmak için Instagram gibi gibi diğer platformları nasıl kullanabileceğinize göz atmak isteyebilirsiniz!