Kendi Uygulamanızı Geliştirerek Para Kazanma

uygulamanizi gelistirerek ninja ikon

Zorluk

Zorluk Düşük
Düşük

Zaman

Zaman Düşük
Düşük

Gelir

Gelir Küçük
Küçük

“NakitNinja’nın temel hedefi okurlarının finansal yaşamını iyileştirmektir. Aynı vizyonu paylaşan diğer şirketlerle ortaklıklar yürütüyoruz. Bu yazıdaki bazı bağlantılar ortaklarımıza ait olabilir. Bizler bu şekilde kazanç sağlıyoruz.”

Para kazanmak için zor ama potansiyeli olan bir yöntem.

Aklınıza iyi bir uygulama fikri geldi fakat bunu hayata geçirmek için yeterli teknik bilginiz olup olmadığından emin değil misiniz?

Aslında, uygulama mağazasında yerinizi almamanız, teknik bilginiz yeterli olsun ya da olmasın, ve para kazanmaya başlamanız için hiçbir engel yok.

Kendi uygulamanıza başlamak için NakitNinja’deki rehberi okuyun.

Konsept geliştirme

uygulama ile para kazanma

Kendi uygulamanızı geliştirmek için ilk adımınız iyi bir uygulama fikri bulmanız. İşe ne tür bir uygulamanın sizin de hoşunuza gidebileceğini düşünerek başlayabilirsiniz çünkü diğer insanların da sizin gibi aynı uygulamaya ihtiyaç duyuyor olma ihtimali yüksek olabilir. Örneğin, yaşadığınız çevreyi düşünün, eğer ki turistlerin oldukça fazla olduğu bir yerde yaşıyorsanız, işe yarar bir uygulama yapma ihtimaliniz de yüksektir.

Bunun dışında kendi ilgi alanlarınızı da düşünebilirsiniz. Belki de bir kahve aşığısınızdır ve dünya çapında bu konuda oldukça güzel yerler keşfetmişsinizdir. Öyleyse, neden bu bilginizi diğer kahve aşıklarıyla paylaşmak adına yol gösterici bir rehber içeren bir uygulama hazırlamayasınız?

Çoğu uygulama genel olarak bir noktaya odaklanmamıştır fakat yine de en üst sıralara oynamaktadırlar. Çoğunu büyük ihtimalle biliyorsunuz zaten: Temple Run, Draw Something, Minecraft…

Oyun uygulamaları, insanların oyuna para ödeme istekleri daha fazla olduğu için genelde daha çok kazanç sağlamaktadır. Özellikle belli açılardan popüler olmuş oyunlar adeta bir çığ gibi büyür ve yayılır. Bu gibi uygulamalar ağızdan ağıza oldukça hızlı yayılır.

Eğer uygulama mağazasında sizin fikrinize oldukça benzer bir uygulama bulduysanız hemen pes etmeyin. Bu noktada biraz farklı gözle bakmak gerekebilir. Sizin yapacağınız uygulama, diğerlerinin sunmadığı neyi sunabilir? Belki de kafe sahiplerinden geri bildirim alabilir, o kafeye veya kahveye has özelliğin ne olduğu hakkında bilgi verebilir, insanlara orada mutlaka denemeleri gereken şeyin ne olduğunu söyleyebilirsiniz.

Bulduğunuz fikir hakkında yapılan çok fazla uygulama olmamasına dikkat edin. Öte yandan, eğer aklınıza başka fikir gelmiyorsa, bazı popüler uygulamalara göz gezdirebilir ve bu uygulamaları veya altında yatan fikirleri geliştirmek için birşeyler yapıp yapamayacağınızı da inceleyebilirsiniz.

Konsept geliştirme aşamasında şunları aklınızın bir köşesinde bulundurun:

Uygulama türleri

Uygulama denince bir çok türle karşılaşmak mümkündür. En popüler uygulama türleri:

Geliştirme

Fikrinizi bulduktan sonra, tek yapmanız gereken onu geliştirmektir. Bu noktada, çoğu diğer insan gibi, sizin de az da olsa bir programlama geçmişiniz olduğunu varsayıyoruz. Freelance işler yaparak bu gibi yetenekleri edinmiş olabileceğiniz gibi deneyiminiz yoksa da endişelenmeyin! Başlangıç için bir çok seçenek önünüzde bulunmakta.

Pahalı ama oldukça güvenilir bir yol olan uygulama yazmak için bu işi gerçekten birilerini tutma yolunu seçebilirsiniz. AppBooker gibi sitelerde, ülkenizi, şirketinizi veya bağımsız olduğunuzu ve bütçenizi belirleyebilirsiniz. Sonrasında, AppBooker size ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde geliştirici listesini sunar. Bu listedeki geliştiricilere tıklayarak, müşterilerini ve hangi alanlarda uzmanlaştıklarını görebilirsiniz.

Bu alanda bilinmesi gereken bir diğer site de The App Developers’tır. Bu sitede bireysel, şirket veya ajans olarak bir uygulama geliştirip geliştirmediğinizi seçebilirsiniz. Bu site telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar için uygulama çıkarmaktadır. Fiyat hakkında bilgi almak için, üretmek istediğiniz uygulamanın detaylı açıklamasını oluşturmalısınız, sonrasında bu site size istediğiniz uygulamanın fiyatını bildirecektir. Az sonra da belirteceğimiz gibi, uygulamanızın fiyatı, tasarımınızın karışıklığıyla oldukça ilişkilidir.

Bir geliştirici ararken şu sorulara cevap bulmak oldukça önemlidir:

Maliyet

Para kazanmak için para harcamanız gerekmekte. Ya da hep böyle denmiş, herneyse. Uygulama dünyasında bu her zaman geçerli bir durum değildir fakat genelde olan budur. Şimdilik, uygulamanız için birilerini tuttuğunuzu varsayalım.

Geliştirmek istediğiniz uygulamaya bağlı olarak, fiyatlar genelde 3000 TL ile 725000 TL arasında değişebilmektedir. Bu açık olarak çok fazla para demektir fakat eğer doğru uygulamayı oluşturmayı başarırsanız bu parayı yakın zamanda geri alabilirsiniz. Dahası, geliştirmesi en pahalı olan oyun uygulamaları genelde uygulama listelerinde en üst listelerde yer alır.

Tabi ki, size herşey dahil 4500 TL civarı fiyat öneren geliştiricilerle de karşılaşacaksınız. Bu tür teklifler aldığınızda dikkatli olun! Ne öderseniz onu geri alırsınız. Bizim inancımız kaliteli ve gurur duyacağınız bir uygulama için kesenin ağzını biraz daha açmaktan yana. Neden kimsenin almaya tenezzül etmeyeceği bir uygulama için 4500 TL harcayasanız ki?

Eğer uygulamanızın bir kısmını kendiniz yapma imkanınınız varsa (düzen ve grafikler gibi), maliyetten az da olsa kısma imkanınız da olmuş olur. Maliyeti kısmanın bir yolu da uygulama geliştiricisine elde ettiğiniz kazancın bir kısmını önermektir. Fakat, uygulama geliştiricileri, eğer sizin uygulamanızda bir ışık görmedikleri sürece bu tür teklifleri çok ender kabul ederler. Öte yandan, bu seçeneği seçecekseniz tabi ki kendinizi ilerde yaşanacak finansal gelişmelere de hazırlıklı tutmanız gerekecektir.

Eğer uygulamanızda birkaç fazladan eklenti isterseniz (GPS veya “Sosyal Medyada Paylaş” özelliği gibi), bu genelde size fazladan 3000 TL’ye malolacaktır.

Uygulamanızı Apple üzerinden satmak size yıllık 350 TL’ye mal olmaktadır. Bu para yerinde harcanmış bir paradır çünkü App Store size kazanç getireceği konusunda güvenebileceğiniz inanılmaz sayıda kullanıcıya sahiptir.

Ne kadar para kazanma imkanınız var?

Kazancınız uygulamanızın ünlü olup olmamasına ve bunun için ne kadar ücret belirlediğinize bağlı olduğu için, uygulama sahibi olarak kazancınızı tahmin etmek zordur. Yeni Mark Zuckerberg olacağınızdan emin olduğunuz durumlar dışında, sahip olduğunuz işi uygulamanız için bırakmak istemeyebilirsiniz. GigaOM Pro sitesi 352 kişinin katıldığı çalışmada, bu kişilerin yarısından fazlasının ayda 1700 TL’den az kazandığını gözler önüne sermiştir. Geçinmek için yetersiz miktar olmasına rağmen birikim yapmak amacıyla işe başladıysanız oldukça iyi bir rakam.

Öte yandan, çok güzel bir fikirler gelip yeni bir Angry Birds çıkararak 3 milyon TL’ye yakın kazanabilirsiniz – hem de aylık! Bu işte milyoner olmanız için kesinlikle potansiyel var.

Uygulamanızın tam olarak etkili olabilmesi için:

  •  Dar yerine geniş bir kitleye hitap ettiğinizden emin olun
  •  Küçük birşeylerden başlayın ve buradan tırmanmaya başlayın
  •  Hangi uygulamaların uygulama listelerinde en üstlerde olduğunu inceleyin
  •  Şu sıralar iOS uygulamalarının daha kolay kazanç getirdiğini unutmayın
  •  Arkadaşlarınızdan ve ailenizden uygulamanızı derecelendirmesini ve yorumlamasını isteyin
  •  Uygulamanızın iPad versiyonunu çıkarmayı düşünün
  •  Eğer uygulamanız varolan bir şirket üzerineyse, uygulamanızı websitesi ve/veya sosyal hesaplar üzerinden insanlara tanıtın

App Store’da satış yaptığınız zaman, Apple karınızın 30% kadarını alır, geri kalanı da direk olarak sizin hesabınıza aktarılır.

Reklamlardan veya oyun içi satın almalardan para kazanmanızı sağlayacak uygulamalar da yapma şansınız bulunmaktadır. Böyle durumlarda, uygulamanız için bir kampanya başlatmanız ve sonrasında markete çıkmanız daha yararlı olacaktır. Sosyal medya hesaplarınızda uygulamanızdan bahsedebilir, bunu örneğin Instagram’dan para kazanmanın bir yoluna dönüştürebilirsiniz.

Kendi uygulamanızı nasıl oluşturabilirsiniz?

Peki profesyonel bir uygulama geliştiricisi tutacak kadar paranız yoksa ne olacak? Panik yok, hala kendi başınıza yapabileceğiniz bir çok iş var. Belki de bir geliştirici tutmadan önce kendi fikrinizi belirlemeniz gerekiyordur? Her neyse, aşağıdaki websitelerde, ücretsiz olarak uygulama geliştirme fırsatı bulabilirsiniz:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top