Freelance İş Almanın Yolları: Kapsamlı Rehber (2021 Güncellemesi)

freelancer siteleri

“NakitNinja’nın temel hedefi okurlarının finansal yaşamını iyileştirmektir. Aynı vizyonu paylaşan diğer şirketlerle ortaklıklar yürütüyoruz. Bu yazıdaki bazı bağlantılar ortaklarımıza ait olabilir. Bizler bu şekilde kazanç sağlıyoruz.”

Bu yazıda, internetten para kazanma dünyasına adım atmanın bir numaralı yolu olarak NakitNinja’da neden freelance (serbest) çalışmayı önerdiğimizi anlatacağız. Freelance işleri kolayca ve eğlenerek bulacak, bu işleri almayı başaracak ve para kazanacak kadar başarılı olmanın yollarını konuşacağız. Ayrıca eğer hep merak etmiş ama henüz başlamamışsanız, genel olarak freelance çalışmaya nasıl başlanacağından bahsedeceğiz.

freelance

Zorluk

zorluk zayıf
Düşük

Zaman

vakit zayıf
Düşük

Gelir

gelir orta
Orta
freelance iş
BÖLÜM 1

Freelance Çalışarak Para Kazanmaya 10 Dakikadan Az Bir Sürede Başlayabilirsiniz

Freelance işler
BÖLÜM 2

Freelance Çalışan Olmak
Size Ne Kazandırır

freelance iş ilanları
BÖLÜM 3

Freelance Çalışmak için İşinizi Bırakmalı mısınız?

Freelance işler
BÖLÜM 4

Nasıl Freelance İş Bulunur

freelance siteleri
BÖLÜM 5

Freelance Çalışmaya Başlamak için Neler Gerekir

freelancer siteleri
BÖLÜM 6

Başarılı Bir Freelance Çalışan Olmanın ve Freelance İşler Bulmanın 10 Esası

Freelance işler
BÖLÜM 7

Nasıl Freelance İş Bulacağınızı Öğrenmek, Hayalinizdeki Hayatı Yaratmanıza Yardımcı Olacak

Amaç internetten iyi bir kazanç sağlamak, kendi kendinizin patronu olmak ve dünyanın her yerinden çalışabilmek olduğunda, internet üzerinden freelance (serbest) çalışmaktan daha iyi bir seçenek yok. Her gün daha fazla kişi bunun farkına varıp bu heyecan verici, cazip freelance iş dünyasına girmenin yollarını arıyor.

Neden aramasınlar ki?

Öyle ki birkaç basit kurala uyarak diğer freelance çalışanlar arasında HEMEN üst seviyeye yükselmeniz mümkün. Sizinle çalışmak isteyen o kadar çok potansiyel müşteriniz olacak ki hepsine vakit bile bulamayacaksınız.

Dahası var.

Bir uzman gibi görüneceksiniz ve saat başına 150 TL veya daha fazla ücret talep edebileceksiniz!

Yazının sonuna geldiğinizde freelance çalışmak için sahip olmanız gereken yetenekleri, ilk müşterilerinizi nasıl bulacağınızı ve internet kazancınızı nasıl artıracağınızı öğrenmiş olacaksınız.

BÖLÜM 1

Freelance Çalışarak Para Kazanmaya 10 Dakikadan Az Bir Sürede Başlayabilirsiniz

Freelance iş yapmanın en güzel tarafı HEMEN başlayabilmenizdir. Bu yazıda sizin için bazı adımları detaylandıracağız ama tüm yapmanız gereken;

freelance iş

1. Freelancer, Uzman Kirala, Jobsora freelance iş sitelerine üye olmak,

2. Profilinizi oluşturup ödeme bilgilerinizi girmek.

3. İşlere başvurmaya hazırsınız!

Hepsi 10 dakikadan az sürebilir. İşte bu yüzden freelance çalışmak, internet aracılığıyla para kazanmanın harika bir yolu.

BÖLÜM 2

Freelance Çalışan Olmak Size Ne Kazandırır

Freelance çalışmanın sayısız faydaları var:

freelancer siteleri

1. Her Yerde Çalışabilirsiniz

İnsanların neden freelance işler bulmaya çalıştıklarını merak ediyor olabilirsiniz.

NakitNinja’da bütün işimiz internetten kazanç sağlamak. Çünkü freelance çalışmanın yollarını öğrenirken yapacağınız her şey bilgisayar ve internette olacak. Bütün çalışmanızı istediğiniz her yerde yapabileceksiniz. İsterseniz bir kafede, isterseniz evinizde ya da dünyanın öbür ucunda.

Yeri gelmişken…

2. Çalışırken Seyahat Edebilirsiniz

Freelance işlerinizi geliştirdiğinizde, doğduğunuz ülkede kalmayı seçebileceğiniz gibi bilgisayarınızı alıp, bir yandan da çalışarak, dünyayı gezebilirsiniz. Projelerinizi zamanında bitirdiğiniz sürece, İstanbul’da bir kafede veya Dominik’te bir sahil barında çalışmanız müşterilerinizin umurunda olmaz.

her yerde serbest olarak çalışmak

3. Maaşınıza Destek Olabilirsiniz

Freelance çalışmanın en iyi tarafı, zaten aldığınız maaşa EK OLARAK para kazanmaktır.

Ödemeniz gereken borçlar mı var? Tatil için para biriktirmek mi istiyorsunuz? Almak istediğiniz yeni bir cihaz mı var?

Freelance gelirinizi bütün bunları ödemek için kullanabilirsiniz.

Peki ya şu anda çalıştığınız işten memnun değilseniz?

4. İşinizi bırakabilirsiniz

Freelance iş bulmanın yollarını öğrendikten sonra zamanla daha fazla müşteri edinip sonunda maaşlı işinizi bırakacak kadar para kazanabilirsiniz. Bu konuda başarılı olan pek çok okurumuz var. İstediğiniz buysa merak etmeyin. Bu tamamen mümkün ve siz de yapabilirsiniz!

Burada biraz duralım.

Yazının ilerleyen bölümlerinde de ele alacağımız üzere, mutlaka işinizi bırakmanız gerekmiyor. Bu tamamen size kalmış. İşlerinden ayrılmak isteyenler için freelance çalışmak harika bir yöntem ama bazıları sadece çalışmaya devam ederken ek gelir kazanmak istiyor. Freelance çalışmak bunun için de işe yarıyor.

5. İstediğiniz iş ve tatil takviminde, istediğiniz müşteri ve işler için SİZİN istediğiniz şekilde çalışabilirsiniz

Herkes farklıdır ve herkesin iş yapış şekli de farklıdır. Bazıları bir programa uymayı ve sabah erken kalkmayı sever. Bazıları ‘yapılacaklar’ listelerinden NEFRET EDER ve geceleri daha iyi çalışır.

Bir freelance çalışan olarak size en uygun yönteme karar vermekte tamamen özgürsünüz. Ne zaman ve nasıl çalışacağınıza kendiniz karar vereceksiniz. Erken kalkmaktan nefret ediyor ve öğlene kadar uyumak istiyorsanız, yapın. Sekiz saat boyunca bir masanın başında oturmak yerine gün ortasında spor salonuna gitmek mi istiyorsunuz? Harika.

Freelance çalışan olmanın en iyi tarafı, seçim gücüdür.

Ya daha iyisi? Mesaili bir işte çalışırken, kendilerinden hoşlanmasanız bile iş arkadaşlarınız ve patronunuza katlanmak zorundasınız. Oysa freelance işlerde çalışırken; müşteriniz şikâyet mi ediyor? Başınızı mı ağrıtıyorlar? Kaba mı davranıyorlar?

Sorun yok. Kurtulun!

Bir daha onlarla konuşmak zorunda değilsiniz. İşte, güç budur.

Bağlantılarınız olmadan nasıl freelance iş alınacağını öğrenme aşamasındayken, kiminle çalışacağınız konusunda şimdilik ileride sahip olacağınız özgürlüğe sahip değilsiniz. Merak etmeyin; yazının devamında nasıl bir sürü müşteri bulup çok sayıda seçeneğe sahip olacağınıza geleceğiz.

BÖLÜM 3

Freelance Çalışmak için İşinizi Bırakmalı mısınız?

Pek çok kişi freelance çalışmaya başlamak için işini bırakması gerekip gerekmediğini merak ediyor. NakitNinja olarak şunu söylüyoruz: Bu tamamen size kalmış. İşinize devam ederken akşamları veya hafta sonları ek olarak freelance bir işte çalışabilir veya işi bırakıp tam zamanlı freelance çalışan olabilirsiniz.

freelance iş ilanları

Ancak dikkat edin: Daha önce hiç freelance iş yapmadıysanız, sadece freelance olarak çalışmaya başlamadan önce tam zamanlı işinizde bir süre daha kalmanızı her zaman tavsiye ediyoruz.

Bunun üç nedeni var:

Yine de tamamen size kalmış. Biz, birkaç sürekli freelance iş alıp birkaç ay boyunca yeterli kazanç sağladığınızı görmenizi tavsiye ediyoruz. O noktada artık maaşlı işinize gerek kalmayacak. İstediğiniz zaman bırakabilirsiniz! Bu şekilde kendinizi geçindirecek parayı her zaman kazanabileceğinize güveniniz olur.

son haberler banner
ProfitFarmers bize sadece birkaç haftada 16.500 TL kazandırdı.
Siz de ProfitFarmers’la nasıl para kazanabileceğiniizi görmek ister misiniz?
ProfitFarmers
ProfitFarmers: İnternetten Para Kazanmanın Kolay Yolu.
Kendimiz Denedik. Sonuç mu?
16.500 TL kâr. Günde 25 dakikadan az zaman harcayarak.
Siz de nasıl para kazanabileceğinizi görmek için inceleme videosunu izleyin.

BÖLÜM 4

Nasıl Freelance İş Bulunur

Bazıları internette pazarlayacak veya satacak bir yetenekleri olmadığı için freelance iş alamayacağından endişe duyuyor.

freelance siteleri

Bir freelance çalışan olarak yapılabilecek ÇOK SAYIDA işi sıraladığımızda da genellikle şaşırıyorlar. Sizin de başkalarının para ödeyeceği bir şey yapabildiğinizden eminiz ama yaptığınız bir şey olmasa bile kolayca yeni bir vasıf edinip müşterilere satabilirsiniz.

  • Grafik tasarım
  • E-ticaret
  • UI/UX tasarımı
  • Fotoğraf editörlüğü
  • Video editörlüğü
  • Video yapımcılığı
  • Web tasarımı
  • Bilgisayar programcılığı
  • Animasyon
  • Yazılım geliştirme
  • WordPress internet sitesi geliştirme
  • Teknolojik destek
  • Sanal asistanlık
  • Deşifre (Transkripsiyon)
  • Teknik yazarlık
  • Metin editörlüğü
  • Metin yazarlığı
  • Gölge yazarlık
  • Çeviri
  • Muhasebecilik
  • Çevrimiçi sohbet desteği
  • İşletme danışmanlığı
  • Excel
  • Reklamcılık
  • Pazarlama danışmanlığı
  • Google AdWords
  • PPC (Tıklama Başı Ödeme)
  • SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
  • SEM (Arama Motoru Pazarlaması)
  • Veri tabanı oluşturma

Bu listede bildiğiniz ve freelance çalışarak yapabileceğiniz bir iş var mı? Harika! Eğer yoksa internette bu işlerden herhangi birini ücretsiz veya çok ucuza öğrenebileceğiniz yeterince kaynak var.

İşte küçük bir liste:

freelance iş

Udemy – Öğrenmek istediğiniz konuyu seçip doğrudan bir kurs satın alabileceğiniz çevrimiçi kurs platformu.

freelance iş ilanları

Iienstitu – İstanbul İşletme Enstitüsü’nün ücretli ve ücretsiz eğitimlere doğrudan katılabileceğiniz ve eğitim sonunda yapılacak bir sınavla sertifika alabileceğiniz çevrimiçi eğitim platformu.

Freelance işler

Google Adsense – AdWords, PPC, Google Analytics gibi Google reklamlarıyla ilgili pek çok konuda ücretsiz eğitimler sunan sitenin dili İngilizce.

Aynı zamanda istediğiniz konuda eğitimleri Google’da aratabilirsiniz. Karşınıza size istediğiniz vasfı kazandıracak BİNLERCE ücretsiz kaynak, makale ve daha fazlası çıkacak. Bir vasfınız olmaması freelance işlere başvurmaya başlamanız için bir engel olmamalı!

BÖLÜM 5

Freelance Çalışmaya Başlamak için Neler Gerekir

İyi haber şu ki freelance çalışmaya nasıl başlanacağını öğrenmek için fazla bir şey gerekmiyor! Temel olarak sadece bir bilgisayara, internet bağlantısına ve yeteneklerinize ihtiyacınız var.

freelance iş ilanları

Freelance dünyasında başarılı olmanıza yardımcı olacak diğer birkaç şey de şöyle:

1. İyi bir çalışma ortamı

Bir ofiste çalışmıyor olsanız da rahat edeceğiniz iyi bir çalışma alanınızın olması SON DERECE önemli. Burası ev, bir kütüphane, kafe, bir ortak çalışma alanı hatta güneşli bir kumsalda bir hamak bile olabilir!

Önemli olan çalışmak için kendinizi iyi hissedeceğiniz bir yeriniz olması. Böylece elinizden gelen en iyi işi çıkarmak için motive olacaksınız. Ayrıca bu sayede müşterileriniz çokmutlu olacak ve daha çok teklif alacaksınız.

serbest yazar olarak uzayda çalışmak

2. Verimli çalışma

Herkesin iş yapış tarzı farklı olsa da kim olursanız olun işlerinizi bitirmek istersiniz.

Birden fazla müşteriyle çalışmaya başladığınızda, özellikle de freelance işlere başvururken aynı zamanda maaşlı işinizde çalışıyorsanız, verimli bir şekilde çalışmak esastır.

Neyse ki sizin için verimli olmanın yolları yazısını hazırladık.

3. Zaman yönetimi araçları ve teknikleri

Zaman yönetimi, verimlilikle çok yakından ilişkilidir.

Büyük olasılıkla aynı anda birden fazla freelance iş yapıyor olacağınız için zamanınızı çeşitli sorumluluklarınız ve görevleriniz arasında bölmeyi öğrenmelisiniz.

Bu yazıdaki verilere göre üretken olmanın yolu çok çalışmak değil akıllı çalışmak. Ayrıca yeni araştırmalar, günde 3 saatin bile yeterli olabileceğini gösteriyor.

Pomodoro tekniğine bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Nasıl freelance iş bulacağınızı öğrenirken zamanınızı kontrol etmenize ve genel olarak üretkenliğinizi artırmaya yarayan harika bir yöntem. Bir takvim kullanmak da (Google Takvim bile olur) iyi bir fikirdir.

4. Proje yönetimi araçları ve becerileri

Birden çok sorumluluğu, teslim tarihini ve müşteriyi bir arada götürmeye çalışırken işler hızla karmaşıklaşabilir.

Bu yüzden projelerinizi, yapmanız gerekenleri ve işleri ne zaman bitirmeniz gerektiğini takip edecek yöntemlere sahip olmanız önemlidir.

Bu konuda size yardımı olacak ÇOK SAYIDA araç var. Farklı kişilik tipleri, farklı araçlarla daha iyi çalışabilir.

Yine de NakitNinja, Basecamp’i öneriyor. Dili İngilizce olan Basecamp, ücretsiz bir proje yönetim programı. Müşterilerle çalışmak için ideal, karşılıklı e-posta trafiği ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve içinde takvim, sohbet kutusu, yapılacaklar listesi gibi daha pek çok başka özellik barındırıyor.

5. Motivasyon ve disiplin

Bol bol freelance iş almak istiyorsanız, motivasyon ve disipline ihtiyacınız olacağını da söylememiz gerek. Yüksek ücretli işleri uyuyarak alamazsınız… En azından ilk başlarda.

Sözün özü şu:

Başlamak ve para kazanmak her ne kadar kolay olsa da müşterileri bulması ve işleri bitirmesi gereken yine de siz olacaksınız!

Elinizden gelen en iyi şekilde çalışmaya hazır olduğunuz sürece başarırsınız.

BÖLÜM 6

Başarılı Bir Freelance Çalışan Olmanın ve Freelance İşler Bulmanın 10 Esası

Sizi freelance çalışmakla tanıştırdığımıza, sahip olduğunuz veya sayesinde para kazanmak istediğiniz bir vasıf bulduğunuza göre devam etmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

freelancer siteleri

1. Hedef belirleyin

Konu freelance çalışmak olduğunda hedefleriniz neler?

Sadece ayda fazladan 500 TL mi kazanmak istiyorsunuz? Maaşlı işiniz olmadan dünyanın istediğiniz yerinde yaşayabilecek kadar kazanmak mı istiyorsunuz? Yoksa istediğiniz, işinizi bol sıfırlı bir şirkete dönüştürmek mi?

Başlamadan önce oturup bir ay, üç ay, bir yıl ve 5-10 yıl içinde nerede olmak istediğinizi düşünün. Bu şekilde motivasyonunuzu korumanız daha kolay olacak ve sebepsizce çalışmak yerine nereye gitmeye çalıştığınızı bileceksiniz!

Asıl olan motivasyondur ve başarmak için isteğiniz varsa başarırsınız.

2. Bir düzen ve program oluşturun

Bir freelance çalışan olarak (umarız) paralel giden farklı projeleriniz olacak. Aynı zamanda maaşlı işinizde de çalışıyorsanız, bu durumu yönetmek biraz zorlayıcı olabilir.

Mutlaka NE ZAMAN ve NE ÜSTÜNDE çalışacağınızı bilecek şekilde iyi bir düzen ve program oluşturmalısınız. Örneğin her Pazartesi ve Çarşamba akşamı, Pazar günleri belirli bir zamanda üç saat veya size uyan başka bir program oluşturabilirsiniz. Sadece bir düzen kurun ve sapmadan uygulayın!

Maddi sorunlarla boğuşmaya son verin. Hemen para kazanmanın bir yolunu bulun.

İnternetten para kazanarak hayatlarını değiştiren binlerce kişiye katılın…
15+ farklı yöntem, hepsi kanıtlanmış, hepsi kazançlı.

ninja düşen para
Ekstra para kazanmak mı istiyorsunuz?

İnternetten Para Kazanmak için en iyi yöntemleri listeledik.

Tek yapmanız gereken birini seçip bugün kazanmaya başlamak.

metrik simgesi olan ninja

3. Bir niş seçin

Çoğu kişi freelance işlere başvurmaya başladığında daha fazla müşteri çekebileceğini düşünerek geniş kapsamlı bir pozisyon belirler.

Aslında doğru olan bunun tam tersi. İşte bu yüzden nasıl freelance çalışılacağını öğrenirken kendinize bir ‘niş’ seçmelisiniz.

‘Niş’, basitçe belirli bir sektör veya müşteri grubu anlamına geliyor. Örneğin freelance bir yazar olup güzellik ve bakım konusunda uzmanlaşabilirsiniz. Web sitesi tasarımcılığı yaparken esas olarak mimarlar için web sitesi oluşturmakta başarılı olabilirsiniz.

Neden önemli:

Alanınızı daraltmak sizi daha az insanın talep etmesi demek değildir. Sadece ÇOK belirli bir müşteri grubunu çekersiniz. Bu şekilde onları sizinle çalışmaya ikna etmek ve para kazanmak daha kolaydır. Freelance çalışmaya başladığınızda yapmak isteyeceğiniz şey de tam olarak bu.

Şöyle düşünün. Diyelim ki kontrol amaçlı bir kalp muayenesi olmak istediniz. Ne tür bir doktora gitmeyi tercih ederdiniz? Bir aile hekimine gidebilirsiniz veya bütün kariyerini sadece ve SADECE kalp üzerine çalışarak geçirmiş bir uzmanı seçebilirsiniz. Elbette uzmanı tercih edeceksiniz! Genel muayene yapan ve belirli bir konuya odaklanmamış bir doktora göre o konuda daha fazla bilgi sahibidir ve bir sorun varsa daha iyi teşhis edebilir.

Çok iyi bir freelance çalışan olmayı öğrenmek de bu şekilde işler. Müşteriler, örneğin e-posta pazarlaması yaptırmak istiyorlarsa, e-posta pazarlamasıyla yatıp kalkan bir yazarı seçmeleri (ve daha çok ödemeleri) daha olasıdır. Deneyimleriniz sorulduğunda 10 yıldır sadece e-posta pazarlamasına odaklandığınızı söylemeniz oldukça etkileyici olacaktır. Müşteri, işini halledeceğinizden emin olur. Bir de sadece ‘yazarım’ dediğinizi düşünün.

İster verdiğiniz hizmet türü ister odak alanınız olsun, bir niş belirleyin

4. Şirketleşmeyi ve düzenli bir iş kurmayı düşünün

Çoğu freelance çalışan kendi isimleri altında, kendi öz sermayeleriyle çalışıyor. Bu her ne kadar yasal olsa da HER ZAMAN emin olmak için muhasebecinize veya bir vergi avukatına danışın.

Yine de her durumda yasal güvence için bir tür şahıs şirketi veya kuruluş oluşturmayı düşünmek isteyebilirsiniz.

Özellikle yeni başlıyorsanız şirket kurmanız gerekmez ama büyümeyi planlıyorsanız iyi bir fikir olabilir.

Freelance işlere başvururken her şeyi tamamen yasal olarak yürüttüğünüzden emin olmak için bir muhasebeciyle veya avukatla konuşmanızı tekrar tavsiye ediyoruz.

5. Freelance çalışanlar için vergilendirmeyi ve nasıl beyanda bulunacağınızı öğrenin

Serbest meslek gelirinin vergilendirme işlemi, bir şirkete bağlı olduğunuzda uygulanandan farklıdır. Elde ettiğiniz gelirin miktarına göre, yılsonunda tek ödeme yerine çeyrek dilimlerde ödemeler yapmanız gerekebilir gider makbuzu imzalamanız gerekebilir. Her ülkenin yasal düzenlemeleri farklıdır.

Aşağıda Türkiye’de freelance çalışanların vergilendirilmesiyle ilgili bazı bilgileri bulabilirsiniz. Bu bilgileri edinmek büyük bir çaba gerektirmemekle birlikte başarılı bir şekilde nasıl freelance çalışacağınızı öğrenirken çok önemli olabilir.

Freelance Çalışan ve Çalıştıranların Vergilendirilmesi

6. Muhasebenizle ilgilenin – gelir ve giderlerinizi takip edin, bir muhasebeci tutmayı değerlendirin

Bir freelance çalışan olup kendiniz için çalışmaya başladığınızda, yaptığınız ‘iş harcamalarına’ karşılık pek çok vergi indiriminden yararlanabilirsiniz. Bu harcamalar bir müşteri ziyareti için aldığınız benzinden yazılım harcamalarına ve daha fazlasına uzanabilir. Nasıl freelance çalışılacağında ustalaşmanın avantajları vardır!

Freelance işlere başvururken farklı müşterileriniz için yürüttüğünüz proje gelirlerinin, harcamalarınızın ve faturalarınızın takibini yapacak bir sisteminizin olması önemli.

Biz gelirlerinizi, banka hesaplarınızı takip edebileceğiniz Paraşüt’ü kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca bu çevrimiçi fatura programıyla müşterilerinize güzel görünümlü faturalar da gönderebilirsiniz. İşinizi büyütürken bütün freelance/iş harcamalarınızı yapacağınız ayrı bir kredi kartı kullanmanızı öneriyoruz. Böylece kartı Paraşüt’e kaydedip harcama talimatlarınızı gönderebilirsiniz. Yine de yeni başlarken harcamalarınızı programa kaydetmeniz yeterli.

Eğer kâğıt faturanız çoksa, hepsinin kaydını tutabilmek için Shoeboxed uygulamasını öneriyoruz. Faturanın fotoğrafını çekip dijital hale getirebilir ve kâğıtlardan kurtulabilirsiniz.

İşiniz büyüdükçe ve giderek daha fazla freelance iş almaya başladığınızda bir muhasebeci tutmayı da düşünebilirsiniz. Muhasebeci size her ay belgelerinizi düzenlemekte ya da sadece yılsonu vergilerinizi hesaplayıp ödemenizde yardımcı olabilir ve bir serbest çalışan olarak üstünüzden her şeyi dosyalama yükünü alabilirler.

Uzun lafın kısası:

Muhasebe tutmanın sıkıcı görünebileceğini biliyoruz ama aynı zamanda SON DERECE önemlidir. İşinizi büyütüp para kazanırken ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi ve kolay olur. Hem daha çok kazanmak istiyorsunuz, değil mi? Ayrıca muhasebe tutmak vergilendirme için her şeyi güzel bir şekilde düzenlemenizi sağlar ve genel olarak tasarruf ettirir!

7. Ücretlendirme yapınızı ve ücretlerinizi belirleyin

NakitNinja’ya en sık gelen sorulardan biri freelance hizmetler için ücret belirleme konusu oluyor. ‘Sabit’ mi yoksa ‘saatlik’ bir ücret mi, yani müşteriden çalıştığınız saat başına ücret almak mı yoksa işi belirli bir sabit fiyatla teslim etmek mi gerektiği konusunda kafa karışıklıkları var.

Mümkün oldukça sabit ücretle çalışmanızı ÖNEMLE tavsiye ediyoruz. Çünkü:

Saat üzerinden ücretlendirmek bir kâbusa dönüşebilir. Müşteriler ücretin yüksekliğinden veya sizin işe fazla zaman harcadığınızdan şikâyet edebilir ve siz de belirli bir zaman diliminde çalışmak zorunda hissederek strese girebilirsiniz.

Sabit ücretlendirme uygularsanız hem siz hem de müşteri, işin fiyatını önceden bilir. Proje için gerekirse ek işlerin saatlik bir ücretle yapılabileceği gibi küçük bir not düşebilirsiniz ama işin geneli için sabit bir ücret belirlemeye bakın. Bu sayede ayrıca, beklentinizden düşük kazanabileceğiniz saatlik ücretlendirmeye kıyasla ayda ne kadar kazancınız olacağını bilmiş olursunuz. Bu da üstünüzden büyük bir yük ve stresi alır.

Ayrıca proje ücretinin %50’sini, mümkünse %100’ünü ön ödeme şeklinde almanızı tavsiye ediyoruz. Böylece müşterinizin sizinle çalışmak ve işin ücretini ödemek konusunda ciddi olduğunu bilirsiniz.

Eğer az deneyim ve bağlantıyla yola çıkıyorsanız, ilk müşterileriniz için ücretinizi adil olduğunu ve hak ettiğinizi düşündüğünüz miktarın altına çekmeniz gerekebileceğini de bilmeniz önemli. Üzülmeyin! Bunun sadece güzel freelance işler bulma sürecinde bir adım olduğunu ve çalıştıkça fiyatınızı arttırabileceğinizi hatırlayın. Roma bir günde kurulmadı.

Ücretlendirmeniz konusunda denemeler yapmaktan da çekinmeyin. Yüksek rakamlı işler size daha uygun olabilir veya düşük rakamlarla daha fazla müşteri kazanabilirsiniz. Hangisi daha iyi müşterileri çekiyor? Hangisi daha çok hoşunuza giden işler getiriyor? Her şey bir deneme ile öğrenilebilir. Yolunuzda ilerlerken bunları test edin.

8. Nasıl müşteri edineceğinizi öğrenin

Müşteri bulmak, anlaşmak ve bağlamak elbette harika freelance işler almanın ve bir freelance yıldızı olmanın en önemli konularından biri.

Müşteri yoksa para da yok.

Popüler freelance iş platformlarından birinde profil oluşturarak ilk müşterilerinizi almaya başlamanızı öneriyoruz. Aşağıda Türkiye’de en popüler üç siteyi sıralıyoruz. İsimlerine tıklayarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Freelance işler

Uzmankirala en popüler freelance iş sitelerinden biri. Sadece profilinizi oluşturup kendi alanınızdaki projelere teklif vermeye başlayabilirsiniz.

freelancer siteleri

Freelancer Türkçe hizmet vermeye başlayan global bir site. İngilizce biliyorsanız dünyanın her yerinden freelance işlerle ulaşabileceğiniz gibi sadece Türkçe sayfalarında da kendi yeteneklerinize göre çok sayıda iş için teklif verebilirsiniz.

freelance siteleri

Projekurdu tıpkı benzeri freelance iş sitelerinde olduğu gibi ücretsiz kaydolarak profil oluşturduğunuz, çalışacağınız projelerde ödeme miktarlarını ve aşamalarını belirleyebildiğiniz, teklif sistemine dayanan bir platform.

Üşteri bulmanın yolları üzerine ayrı bir yazımız da sitemizde var.

Bu noktada şunu da söylemek isteriz ki freelance işlere başvurmak bir sayı meselesidir. Başlangıçta çok sayıda müşteri gelmezse cesaretiniz kırılmasın. Müşteri sayısı bir süredir freelance çalışıyor olsanız bile düşük olabilir. Her gün veya her hafta başvurmak istediğiniz iş sayısını belirleyin, hedefinize bağlı kalın ve başarının geldiğini göreceksiniz.

9. İnternette kaliteli bir profiliniz olsun ve iş örneklerinizi sergileyin

Freelance çalışmalarınız için bir web sitesi olmazsa olmazınızdır.

İnternette freelance çalışmak konusunda ciddiyseniz müşterilerinizin sizi bulabileceği bir web sitesine ihtiyacınız var.

İyi haber şu ki 10 dakikadan kısa bir süre içinde bir WordPress sitesi oluşturabilir ve müstakbel müşterilerinize profesyonel bir görüntü sunabilirsiniz. Bu size,  site oluşturmaya üşenen veya sadece freelance iş sitelerinde profil açmış diğer freelance çalışanlara karşı BÜYÜK avantaj sağlayacak.

Kişisel sitenizde mutlaka şimdiye kadar yaptığınız işlerden örnekleri (portfolyonuzu) sergileyin. Örneğin web sitesi tasarlıyorsanız yaptığınız siteleri gösterin. Yazarsanız, yazılarınızdan en iyi örnekleri sitenize koyun.

Esinlenmek amacıyla bazı freelance çalışanların kişisel web sitelerine buradan göz atabilirsiniz. Ayrıca nasıl web sitesi oluşturacağınızla ilgili daha fazla bilgi için blog bölümümüze bakabilirsiniz.

10. İşinizi pazarlamayı, temel satış ve pazarlık kurallarını öğrenin

Dünyadaki en içe dönük insan bile olsanız müşterilerle telefonda veya belki de yüz yüze nasıl konuşacağınızı bilmek, freelance işlere başvurmaya başlarken son derece yardımcı olabilir. Nasıl iletişim kuracağınızı, satış – pazarlık yapacağınızı ve hizmetlerinizi nasıl sunacağınızı bilmeniz büyük fark yaratabilir.

temel ticari görüşmeler

Daha iyi iletişim kurmanın yollarını öğrenmek için bu siteye göz atabilirsiniz.

Satış ve pazarlık konusunda da FBI eski rehine müzakerecisi ve arabulucularından Chris Voss’un Sen Bitti Dediğinde – Müzakere ve Arabuluculuk Sanatı adlı kitabını öneriyoruz. Eğer o bu yöntemlerle insanların hayatlarını kurtardıysa sizin de müşterilerinizle ücretlendirme ve zamanlama pazarlıklarının üstesinden gelebileceğinizi biliyoruz J

Nihayetinde, iş müstakbel bir müşteriye hizmetlerinizi anlatmaya geldiğinde ne yaptığınızı, neden bu işte iyi olduğunuzu ve onlara ne faydalar sağlayacağınızı net bir biçimde dile getirebilmeniz gerekiyor. Freelance çalışmaya devam ettikçe bunu daha iyi yapmaya başlayacaksınız ama başlangıç için bir asansör sunumu (elevator pitch) hazırlamanızı öneririz.

BÖLÜM 7

Nasıl Freelance İş Bulacağınızı Öğrenmek, Hayalinizdeki Hayatı Yaratmanıza Yardımcı Olacak

Bu rehber sayesinde artık freelance işler bulmak, internetten sağladığınız geliri hem finansal hem de coğrafi açıdan istediğiniz yere götürmek için tam olarak donanımlısınız!

freelance siteleri

Freelance çalışmaya BUGÜN başlayabilirsiniz. Olasılıklar sonsuz: Ayda fazladan 100 TL, 500 TL ve daha da fazlasını kazanabilirsiniz. Yanınıza çalışanlar alarak serbest işinizi tam zamanlı hale getirebilir, büyüttüğünüzde bol sıfırlı rakamlara satabilirsiniz.

Bu yazıda çok fazla detaya değindik ama unutmayın;
başlamak için ihtiyacınız olan sadece:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top